Stagepieten

Stage Pieten zijn pieten in opleiding.

Overdag zitten de Stage Pieten op het Pietenlyceum in Madrid.

s Avonds lopen ze mee met de Hoofd Piet en de andere Pieten van het Sint-Team als zij om cadeaus uit delen de daken opgaan. Daarvoor moeten ze overdag wel heel goed bij de pietengym hebben geoefend. Als het overdag verkeerd gaat dan mogen ze s avonds ook niet mee het dak op, anders is het veel te gevaarlijk. Sinterklaas is hier heel streng in.

Als het verkeerd gaat tijdens de pietengym of op de daken dan krijgen ze een weekend straf. Vooral straf hebben in het weekend vinden de meeste pieten heel erg. Alle Stage Pieten, behalve de stage Pepernoten Piet. De weekendstraf is namelijk dat ze allemaal alle pepernoten moeten sorteren op grootte en kleur. Dit is echt geen leuk werk, oke behalve dan voor stage Pepernoten Piet, maar zegt Sinterklaas dan altijd; een straf is niet om leuke dingen te doen, van straf moet je dingen kunnen leren, anders blijf je constant dezelfde fouten maken. Vorig jaar zijn de Stage Pieten voor het eerst mee naar Nederland gegaan, op Pakjesboot 12, om te kijken of zij met de andere Pieten konden samenwerken. Ook weer iets dat elke Piet moet kunnen voordat hij zich daadwerkelijk een Zwarte Piet mag noemen.

Op 6 december zijn alle Stage Pieten op Pakjesboot 12 bij Sinterklaas en de Hoofd Piet geroepen. De meeste hebben dan te horen gekregen dat ze dit aankomende jaar weer mee mogen. Er waren ook Pieten die niet meer mee mogen naar Nederland omdat kinderen mee naar Spanje wilde nemen. Dit kan natuurlijk niet. Sinterklaas is wel blij dat er ieder jaar Stage Pieten bij komen.