Sinterklaas

Omdat eigenlijk alles wel bekend is over het hoe en wat van Sinterklaas
en er op de feesten van Het Sint-Team altijd al heel veel vragen aan de Sint gesteld worden;
hebben we toch maar eens hier en daar aan kinderen, papa's, mama's opa's en oma's
gevraagd wat nu dingen zijn die ze altijd al hebben willen weten,
van en over Sinterklaas en Het Sint-Team.

Waarom ziet Sinterklaas eruit als een bisschop zoals je ze ook ziet in kerken en bij de Paus?

Sinterklaas was, zoals hij vroeger leefde ook een bisschop. Hij was de bisschop van de Grieks-Katholieke kerk in de plaats Myra in Klein-Azi? bij ons tegenwoordig beter bekend als Turkije

Hoe is het zwarte-pietenpak ontstaan?

Zwarte Piet loopt in de kleding zoals je ze in de 16e-eeuw zag bij pages. Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals graven, bisschoppen, hertogen en koningen. Het pietenpak is dus eigenlijk een page pak

Komt Sint Nicolaas nou echt uit Spanje?

Sinterklaas leefde en werkte vroeger in Klein-Azie (nu bekend als Turkije). Doordat er handel gedreven werd met Italie kwam hij daar ook steeds vaker. Italie was gedeeltelijk van Spanje. Spanje was in die tijd nog een rijk land waar, veel luxe artikelen en lekkers vandaan kwam. Dus dachten de mensen dat Sinterklaas daar zelf ook vandaan kwam, aangezien Sinterklaas ook wel iemand is die van luxe en lekkers houdt, maar dan nog meer om dat uit te delen. Sinterklaas vond de temperaturen in Spanje ook wel wat lekkerder dan in Klein Azi?en hij was een beetje gaan houden van het stadje Madrid en dus is hij er na verloop van tijd zelfs gaan wonen. Vandaar dat men tegenwoordig denkt dat Sinterklaas er al zijn hele leven woont. De geschiedenis van Sinterklaas wordt niet zo vaak verteld, vandaar

Waarom rijdt Sint Nicolaas op een schimmel?

De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Vroeger vonden hoge heren, de bisschoppen, hertogen en koningen dat voornaam en apart staan en daarom reden zij graag op witte paarden of schimmels. Sinterklaas vond het ook wel mooi bij zijn rode tabberd staan, zo?n wit paard, vandaar dat hij tegenwoordig nog steeds op een witte schimmel Americo rijdt.

Waarom gaan Sint en Piet 's-nachts over de daken?

Sinterklaas wil als gulle gever nooit gezien worden en brengt in het donker met de Zwarte Pieten alle cadeautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer. Overdag heeft hij dan lekker de tijd om de mooie kindertekeningen te bekijken en te luisteren naar de liedjes van de K3 Pieten of een van de andere Muziek Pieten.

Waarom heeft Piet altijd een roe en een zak bij zich?

Vaak moet Piet de schoorsteen met de roe schoonvegen omdat de mensen en de schoorsteenvegers dit niet helemaal goed doen of goed kunnen Zwarte Piet wil tenslotte wel dat de cadeautjes schoon en netjes beneden komen zo gauw hij ze loslaat. Tenslotte wil Sinterklaas niet dat de kinderen hun cadeaus krijgen vol met zwarte vegen en roetvlekken. De zak is een handig vervoermiddel voor al de cadeautjes en het snoepgoed.

Waarom zetten kinderen met Sinterklaas hun schoen?

Al eeuwen wordt de kinderschoen gebruikt, behalve om als passend schoeisel te dienen aan de voeten van kinderen ter bescherming van hitte, koude of regen, om bijzonderheden in te ontvangen. Omdat ieder kind zijn of haar eigen schoenen heeft, kan Zwarte Piet zich nooit vergissen met het uitdelen van de cadeaus. In iedere kinderschoen komt dus vanzelfsprekend een cadeautje terecht.

Worden er weleens kinderen in de zak meegenomen naar Spanje?

Nee, het antwoord op deze vraag kan heel erg kort zijn?.Nooit! Als het moet, wordt er wel mee gedreigd, maar Sinterklaas houdt van alle kinderen. Sinterklaas heeft ook graag kinderen om zich heen, maar op de feesten waarvoor hij wordt uitgenodigd door grote en kleine bedrijven ziet en hoort hij al zoveel in de weken die hij met hetsintteam in Nederland verblijft dat hij ook wel een beetje blij is dat hij rustig met Pakjesboot12 naar Spanje kan varen. Dit doet hij dan het liefst alleen met al zijn Zwarte Pieten en laat daarom de kinderen, hoe stout ze soms ook kunnen zijn, altijd bij hun vader en moeder.

Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk?

Sinterklaas is in het jaar 270 geboren, waag hier dus maar een rekensom aan om uit te rekenen hoe oud of hoe jong Sinterklaas tegenwoordig is. Het is nu 2016. Sinterklaas is dus 1746 jaar oud.

Waarom heeft Sinterklaas hulp van een "Zwarte" Piet en niet van een "Witte" of "Gele" Piet?

Zwarte Piet is door al die jaren cadeautjes door niet zo schone schoorstenen gooien, aangezien de mensen daar niet zo goed voor zorgen, schoorsteenzwart van het roet geworden. Al die jaren cadeaus in de schoorstenen gooien en dus almaar zwarter worden kostte vroeger zoveel sop en douchewater dat het beter was om het maar zo te laten. Nu zoveel jaren later zijn ze zelfs met een borstel niet meer schoon te krijgen (gelukkig nog wel fris) dat het maar zo gelaten wordt. Hun huid zou nu niet meer tegen zoveel geboen kunnen en aangezien geen enkele Piet meer weet welke huidkleur hij oorspronkelijk had, of deze nu wit, bruin, geel of al zwart was. Het is ook helemaal niet belangrijk. Het doet er toch niet toe of je zwart, wit of geel bent, of welke kleur dan ook. Zwarte Piet is Zwart!